Új bölcsőde épül Kaposvár belvárosában

2023.07.13.

603 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból egy új belvárosi intézmény felépítésével bővíti bölcsődei férőhelyeinek számát Kaposvár önkormányzata. A projekt átfogó célja, hogy olyan infrastrukturális hátteret teremtsen a város, amely segíti a fiatalokat a családalapításban és a munkaerő-piaci elhelyezkedésben.

– A 2030-ig megfogalmazott várospolitikai programunk egyik legfontosabb célkitűzése, hogy legyünk többen. Középpontba állítottuk a családokat, hiszen ha nincs gyermek, akkor nincs jövő – kezdte sajtótájékoztatóját az épülő bölcsőde helyszínén Szita Károly. Kaposvár polgármestere elmondta: az elmúlt 30 évben nem volt arra lehetőség, hogy bölcsődét építsen a város, most azonban ezt teszi az Irányi Dániel utcai tömbbelső egykori óvodájának helyén.

A városvezető hangsúlyozta: Kaposvár azon dolgozik, hogy megteremtse a gyermekvállalás feltételeit, vagyis azt, hogy legyenek biztos munkahelyek megfelelő fizetéssel, legyenek biztonságos otthonok, s legyen meg minden a városban, amit a szülők gyermekeiknek biztosítani szeretnének. Szita Károly példaként említette a város hangulatát, intézményhálózatát, szolgáltatásait, infrastruktúráját, játszótereit is.

Kaposvár polgármestere a helyszínnel kapcsolatban azt mondta: a belváros szívében felépülő intézménnyel azt az igényt is szeretné kielégíteni a város, hogy a munkahelyekhez és az otthonokhoz is közel legyen.

A Kaposvári Bölcsődei Központ vezetője nem titkolt lelkesedéssel üdvözölte az új intézmény létrehozását. Csóligné Szliczki Katalin elmondása szerint jelenleg 97 százalékos kihasználtsággal működnek a kaposvári bölcsődék, így a szakma részéről nagy érdeklődés és várakozás övezi a beruházást. – Nagyon boldogok vagyunk, hogy az idejáró gyerekek már egy modern, szép környezetben, korszerűen felszerelt épületben nevelkedhetnek, nagyon szépen köszönjük a városnak – mondta.

Károly-Vincze Renáta, a polgármesteri hivatal műszaki osztályának beruházási ügyintézője az épületről szólva elmondta: 4 csoportos bölcsőde épül 2 gondozási egységgel, melegítő konyhával és szociális helyiségekkel. Akadálymentes és energiahatékony lesz az épület, a fűtést és a világítást napelemes és hőszivattyús rendszer szolgáltatja majd. A belvárosi viszonylatban különösen tágas terület új kerítést kap, elvégzik parkosítását is, játszóudvart, babakocsi-tárolót, akadálymentes parkoló helyeket, kerékpártámaszokat és kerékpártárolókat is kialakítanak. A teljes területet riasztórendszerrel látják majd el.

A kivitelezést a kaposvári Pillér-Invest Kft. nyerte el, az építőipari cég várhatóan a következő év elejére készül el a jelenleg még az alapozásnál tartó munkálatokkal.

A beruházásnak ezúttal is célja, hogy önmagán túlmutatóan egy egész városrész, tömbbelső állapotát is kedvező irányba mozdítsa el.

Az „Új bölcsődei férőhelyek kialakítása Kaposváron” (TOP-6.2.1-19-KA1-2019-00002) elnevezésű projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. 

 

https://kaposvarmost.hu/hirek/kaposvari-hirek/2023/02/01/vadonatuj-bolcsode-epul-kaposvar-belvarosaban.html