Napirend

A napirend nagyon fontos a gyermekek egészséges fejlődésében. Ezt a saját gyermekén tapasztalja az ember. Otthon sokszor képtelen beállítani a napirendet, mert esetleg szétszórt az ember és talán csak nagyjából időpontjai vannak, nem szigorú napirend. Így a gyermek is szétszórt lesz, szertelen esetleg egész nap rajtunk lóg.

Ahogy bekerül a bölcsődébe, egyre nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb lesz. A kiszámíthatóság és a biztonság a legfontosabb a kisgyermek számára és ez a napirendben nagyon jól érvényesül. Az, hogy tudja, mi miután következik egy alap számára, hogy jól érezze magát, hiszen tudja mi vár rá a következőkben.

A bölcsőde napirendje fix, hiszen minden nap ugyanabban az időben végzik a gondozási-nevelési feladatokat. Rugalmas abban a tekintetben, hogy befolyásolják évszakok, az időjárási körülmények, a gyermekek igényei, az életkor szerinti összetétel stb.

A bölcsődében általában a következőképpen alakul a napirend:

6:30 – 8:00 Érkezés

A gyermekek folyamatosan érkeznek, a kisgyermeknevelő tájékozódik a szülőtől az előző napi és éjszakai eseményekről, majd szabad játéklehetőséget biztosít a gyermek számára.

8:00 – 8:30 Reggeli

Kézmosás után a csecsemők ölben, a kisgyermekek asztalnál ülve reggeliznek, családias, oldott légkörben.

A reggeli érkezésnél figyelni kell, hogy időben érkezzünk, mert a reggeliztetést nem szabad megzavarni. Reggelente amúgy is a legtöbb gyermeknek idő kell, hogy feloldódjon, de a többi gyermekre is tekintettel kell lenni, mert ha reggeli közben a kisgyermeknevelő a később érkezett gyermekek átvételével foglalkozik, az megzavarhatja a csoport többi tagját.

Az átadóban a gyermeknek a jelével ellátott öltöző szekrénye van, ahol a váltó ruháit tárolhatja. A szülő feladata, hogy átöltöztesse a gyermeket, majd bekísérje a csoportba. ​Fontos, hogy ez a kis időszak róla szóljon, hisz nehéz az elválás. Beszélgessünk vele, nyugtassuk meg, hogy délután visszajövünk érte, esetleg olvassuk el a menüt (és örüljünk neki!), de ne húzzuk túl hosszúra a búcsúzkodást, mert az nekünk is és a gyermeknek is rossz.

Előfordul, hogy a már beszokott gyermek is hangos sírásba kezd, de akkor se vigasztaljuk sokáig, mert a csoportban rövid időn belül megnyugszik. Én a saját fiamon tapasztaltam, hogy ordítva vittem be a csoportba, majd hallgatózva az átadóban megnyugodtam, hogy ahogy becsuktam az ajtót 2 perc múlva már a kis barátját irányítgatta.

A reggeliztetés gondozási sorrendben történik, ami azt jelenti, hogy először a legkisebb gyermek kap reggelit, majd utána a többiek. A reggeliztetés a következőképpen történik. Az asztal asztalterítővel való leterítése után a gyermekek megkapják a tányért, bögrét és a szalvétát, a nagyobbak pedig önállóan terítenek. Miután a terítés megtörtént, mindenki megkapja az innivalót, és egy kis tányéron az asztal közepére teszik a pl.: sonkás kenyeret (egyel többet, mint ahányan vannak) és ők elveszik maguknak. A legkisebbek életkoruknak megfelelő állagú ételt kapnak. Akit kanállal kell etetni, azt a két kanalas módszerrel eteti a kisgyermeknevelő, vagyis a kicsi is kap egy kanalat, így ő is megpróbálhatja egyedül az étkezést. Ha befejezte a gyermek a reggelit, megtörli a száját, kidobja a szalvétát és mehet játszani. Aki repetázni szeretne, csak szól, és már kapja is az enni- vagy innivalót. Ha valaki nem kéri, nem erőltetik, hanem kedvesen megkérik, hogy egyen még egy kicsit, de ha nem kér, felállhat az asztaltól. Reggeli után a nagyobb gyermekek fogmosás helyett öblögetetnek, a helyes kulturhigiénés szokások kialakítása érdekében.

8:30 – 9:30 Gondozási feladatok (tisztázás, mosakodás), szabad játéktevékenység​

Reggeli után a gyermekeknek szabad játék tevékenység van. Ebben az időszakban végzik a gondozási feladatokat (pelenkázás, bilizés, önálló WC használat) a gyermekekkel. Szobatisztaságra nevelés úgy jelenik meg a bölcsődében, hogy meg van a lehetősége a gyermeknek arra, hogy ne a pelenkába végezze a dolgát. Van, akit motivál a kis WC vagy a társai önállósága, de van, aki 3 évesen sem hajlandó tudomást venni a pelenka nélküli életről.

A kisgyermeknevelők nem erőltetik a szobatisztaságot, hiszen az egy biológiai és egy pszichológiai folyamat eredménye, amit külsőleg nem szabad erőszakkal befolyásolni. (ha erőltetjük a szobatisztaságot, azzal komoly lelki sérüléseket okozhatunk a gyermeknek.)
A kisgyermeknevelő néha megkérdezi, hogy van-e kedve bilizni, de ha nemmel válaszol, akkor nem erőlteti. Ha viszont igennel és sikerül, akkor megdicséri a gyermeket.

A délelőtt folyamán a gyermekek számára- az időjárástól és az évszaktól függően- biztosított a szabad játékválasztás lehetősége a csoportszobában vagy játszóudvaron.

A Kisgyermeknevelő a szabad önfeledt játéklehetőség mellett, olyan a gyermekek részéről önkéntesen választott, egyéni érdeklődést figyelembevevő, fejlesztő hatású programokat kínál, melyek elősegítik a kisgyermek testi, értelmi,, érzelmi és szociális fejlődését – játékos torna, alkotó tevékenység, mese, ének, mondóka, vers stb.. A szabad játéktevékenység közben tízórai van felkínálva gyümölcslé, tea, limonádé formájában.

10:00 Tízórai

A tízórai általában valamilyen 100 % – os gyümölcslé. Azért nem tartalmasabb a tízórai és azért nem gyümölcsöt kapnak a gyerekek, mert úgy eltelítené a gyomrukat, hogy valószínűleg kevesebbet ebédelnének. A tízórainál kapnak egy szalvétát, majd az innivalót. Aki nem jön az asztalhoz, azt később megkínálják, vagy oda viszik ahol a gyermek játszik, mert az elmélyült játékot nem szabad megzavarni.

Tízórai után, ha az engedi már a tízórait is az udvaron fogyasztják, gondozási sorrendnek megfelelően, kettesével mennek az udvarra a gyerekek. Először a legkisebbek, akiket már kint vár a kisegítő. Miután mindenki kiért, akkorra már mind a két kisgyermeknevelő az udvaron van és felügyel a gyerekekre.

A kicsik imádnak az udvaron lenni, így ritkábban igénylik a kisgyermeknevelő jelenlétét a játékban. Motoroznak, homokoznak, szaladgálnak, csúszdáznak, vagy épp autókat néznek, bogarakat keresnek. Kint is van WC, így akinek „dolga van”, nem kell visszavinni a vizes helyiségbe.

Jó idő esetén a kisgyermeknevelők mesekönyveket, babákat, plüss állatokat tesznek egy takaróra, vagy színes ceruzákat, lapokat visznek ki, így a játék változatos és fejlesztő az udvaron is.

11:00 – 11:30 Ebédhez készülődés

A kisgyermeknevelő „saját” gyermekeinek nevelését-gondozását mindig ugyanabban a sorrendben végzi, gyermeki autonómiájuk tiszteletben tartása mellett, önállóságukat segítve.

A legkisebbeket a kisgyermeknevelő gyakran meg is ebédelteti hamarabb, hogy az udvaron kellőképpen elfáradt gyermek időben ágyba kerülhessen.

11:30 – 12:00 Ebéd

Leginkább főzelékeket vagy rakott ételeket kapnak, valamilyen húsos feltéttel. Ebédre ritkábban kapnak levest, ha igen, akkor tartalmasat kiegészítve valami tésztafélével. Nagyon fontos, hogy a fejlődésben lévő szervezetük minden fontos vitaminokat, fehérjét, zsírokat, szénhidrátot megkapjon, mert ezek elegedhetetlenek az egészséges testi és szellemi fejlődéshez.

A fő étel után mindig idényjellegű gyümölcsöt kapnak a gyerekek és persze vizet. Nagyon aranyosak, ahogy együtt ebédelnek és a nagy falatokat tömik a szájukba. Van lehetőségük a repetára, amit természetesen a gyermekek ki is használnak, ha olyan étel van, amit nagyon szeretnek, vagy ízlik nekik.

12:00 – 14:45 Alvás, pihenés

Ebéd után leveszik a cipőjüket, a nagyobbak önállóan a kicsik kis segítséggel, és lefekszenek aludni. Az alváshoz magukkal vihetik az otthonról hozott játékokat, vagy ami az alvást segítik elő.

Általában nagyon hamar elfáradnak és szinte kivétel nélkül átaludják a délutánt. A szobatiszta gyermekeknek már nem tesznek pelenkát, csak az édesanya kérésére. Ha valamelyik gyermeknek különleges elalvási szokásai vannak és megoldható a bölcsődében, abban is partnerek a kisgyermeknevelők. (pl.: valakit simogatni kell elalvás előtt).

14:45 – 15:30 Uzsonna

Ébredés után, még uzsonna előtt, pisilnek, kezet mosnak, fésülködnek. Ebben is az önállóságra tanítják a gyermekeket, így a legtöbb csöppség már egyedül birkózik a szappannal.

Uzsonnára gyakran kapnak péksüteményeket joghurttal. A heti menü egyébként mindig ki van függesztve az átadóban, így mindenki tájékozódhat a napi étkezésekkel kapcsolatban. Nem kell megijedni, ha valamit otthon nem eszik meg a gyermek, mert a bölcsődében lehet, hogy megfogja. Az én fiamnál is volt olyan hét, amikor azt hittem, semmit nem fog enni, ehhez képest azt mondták a kisgyermeknevelők, hogy nagyon sokat evett, még repetát is kért. A csoport hatására fejlődik a gyermekünk személyisége, és étkezési szokásai is.

15:30 – 17:00 Távozás

Uzsonna után lehet haza vinni a gyermekeket. Általában fél négykor már sorban állnak a szülők, de fontos lenne ilyenkor is, hogy várjuk meg az uzsonna végét és egyesével menjünk a gyermekekért.

Mindig kérdezzük meg a kisgyermeknevelőtől és a gyermektől is, hogy milyen napja volt, hogy érezte magát, mennyit evett, kivel játszott stb., mert ezzel megerősítjük, hogy mennyire figyelünk rá és érdekel minket, hogyan zajlott a napja. Ha nem akar a gyermekünk nyilatkozni, akkor hagyjuk, majd mondja magától, ha ő úgy gondolja. Ha még nem tud beszélni, akkor is kérdezzük meg, mert az érzéseit így is ki tudja fejezni.